NIEUWSBRIEF -2 logo
april 2020
NATUURPLATFORM DRENTSCHE AA
Beste nieuwsbrieflezer,

Van de Transferium plannen, die ons tot eind augustu 2019 bezig hielden, rolden we via de Stikstof-problematiek regelrecht in de provinciale plannen voor een (gedeeltelijke) verdubbeling van de N34 tussen De Punt en Emmen.
Ambtenaren van de Overheid kunnen sneller nieuwe plannen verzinnen dan wij ze kunnen bestuderen. Bovendien worden ze er voor betaald. Het Natuurplatform niet.
Natuurlijk waarderen we het, dat we door de Provincie werden uitgenodigd om deel te nemen aan een klankbordgroep over dit onderwerp. Daardoor was het ook mogelijk een goed inzicht te krijgen in de problematiek en het gaf ons de gelegenheid suggesties te doen voor een milieuvriendelijker alternatief, waar niemand achteraf spijt van zal krijgen.
Behalve over de N34, doen we in deze Nieuwsbrief ook verslag over een eigen inititatief van het Natuurplatform, gericht op het verbeteren van de biodiversiteit, dat dit voorjaar werd afgerond.
• ZIENSWIJZE NATUURPLATFORM over de geplande VERDUBBELING van de N34
Nog even kort waar het om gaat:  
De N34 is een provinciale weg van ca. 40,2 km lengte die door 4 gemeenten loopt. Bij activiteiten die mogelijk negatieve effecten op het milieu kunnen hebben, is een milieu-effect rapportage verplicht. Op deze manier wordt aan het milieu een volwaardige plaats gegeven in de besluitvorming. Dit milieu-onderzoek dient als hulpmiddel bij het maken van keuzes en besluiten. De ingezonden zienswijzen worden meegenomen in de besluitvorming.
Het verdere verlop van de procedure is als volgt:
foto
RTV-Drenthe
  1. Ter inzagelegging Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) - 3 maart 2020
  2. Gelegenheid tot indienen zienswijzen tot 14 april 2020 (6 wkn)
  3. Toetsing door commissie m.e.r. - 15 april tot 19 mei 2020 (5 wkn)
  4. Opstellen nota van beantwoording door de provincie - 20 mei tot 16 juni 2020 (4 wkn)
  5. Zomervakantie - 6 juli tot 14 aug. 2020 (6 wkn)
  6. Uiterste datum verzending aan Gedeputeerde Staten (GS) - 31 aug. 2020
foto
Zienswijze
Natuurplatform
Inmiddels hebben wij onze zienswijze ingediend -
Eén ding is duidelijk: we zijn het met de gekozen oplossing niet eens.
We constateren een aantal ernstige tekortkomingen in de onderbouwing van de verdubbelings-plannen.
Kern van onze zienswijze is dat milieuvriendelijker alternatieven ten onrechte worden uitgesloten
Lees alle info over de N34 op onze pagina           N34 - PLANNEN VOOR VERDUBBELING
• PROJECT NATUURERVEN NOORD- EN MIDLAREN
In 2018 is het Natuurplatform een initiatief gestart om bewoners, uit het gebied dat grenst aan Noordlaarderbso en Vijftig Bunder, te betrekken bij een project dat streeft naar een meer ecologisch beheer en inrichting van de erven rond hun huis. In overleg met Natuurmonumenten, werden ook Landchapsbeheer Drenthe en Groningen bij dit project betrokken evenals de gemeentes Tynaarlo en Haren. Het Natuurplatform was in dit project alleen de inititato; de organistie lag bij Landschapsbeheer in overleg met de Vereniging Dorpsbelangen. plaatje het inzaaien van een akkertje

foto
het ophangen van een uilenkast
Aanleiding was de achteruitgang van de biodiversiteit overal om ons heen en de mogelijkheden die er in deze omgeving zijn om daar als bewoners zelf iets aan te verbeteren. Met subsidie van provincie, gemeente en het gebiedsfonds Drentsche Aa, werden 24 erven bezocht, die advies kregen over de inrichting van hun erf. In het najaar van 2019 werden nestkasten voor vogels, bomen en ander plantmateriaal geleverd. In maart 2020 kwamen er akker- en bloemzaden, zodar er stukken grond (voorbereid door de bewoners) konden worden ingezaaid.
Hoe zo'n project in zijn werk gaat, kunt u lezen op onze pagina Natuurerven. Zelfs als een ervaren instantie als Landschapsbeheer zo'n project voor zijn rekening neemt, is dat nog een hele klus. Maar al met al was het voor iedereen een geslaagd project. Foto's van het uiteindelijke resultaat zijn er nog niet. Die komen pas het komend jaar, als alles begint te groeien. Eén ding is al wel zeker: de vogels zijn blij met hun nieuwe onderkomens. En in de uilenkast achterin een weiland aan de Haasakkers, zat drie weken later al een kerkuil.
Lees alle over dit project op onze pagina           NATUURERVEN PROJECT
• BERICHT AAN ONZE DONATEURS    -    DIT JAAR GRAAG WEER EEN FINANCIËLE BIJDRAGE
Al het werk van het Natuurplatform wordt op vrijwillige basis gedaan en over het algemeen maken we weinig kosten. Sommige kosten gaan echter altijd door, zoals bankkosten, website en soms leges bij bepaalde overheidsprocedures.

De afgelopen periode hebben we er een aantal nieuwe donateurs bijgekregen, ook door de publiciteit rond de N34-plannen. Het zou fijn zijn als iedereen die dat nog niet gedaan heeft, dit jaar weer een donatiebedrag zou willen overmaken.
Alle gegevens over onze Stichting en het banknummer vindt u op onze CONTACTPAGINA
Met vriendelijke groet namens de bestuursleden van het Natuurplatform Drentsche Aa,

Philippe Boucher
Marianne van Albada
Robert Bakker
Erik Bergsma
KLIK HIER OM DIT VENSTER TE SLUITEN