homepage
actualiteiten
archief
Ballooërveld
belvedères
bermbeheer ecologisch algemene info
bermbeheer project Natuurplatform
bevers
boeren & natuur
bugxter
contact
das
doorfietsroute
Duinweg-Beekdal (project-algemeen)
Duinweg-Beekdal (eerste aanzet)
Duinweg-Beekdal - ENQUETE
Duinweg-Beekdal (actueel)
EHS (ecologische hoofdstructuur) (NNN)
Faunapassages - algemeen
Faunapassage - A28
fietspad Okkenveen aanleg
fietspad - paradise lost
fietspad Okkenveen protest
fietspad inspreken NBEL
fietspad-brief NBEL
fietspad-brief Gemeente
fietspad-handhavingsverzoek-LNV
fietspad officiele opening
fietspad aanzet evaluatie
fietspad monitoring
gastransportleiding
INTO NATURE - kunstproject
KAARTEN
Landgoed Buiten - bouw 7 huizen
links
Natuurerven Midlaren
N34-verdubbeling
NNN (Natuurnetwerk Nederland) (EHS)
Natuur en recreatie
Natuurplatform-oprichting
Natura 2000 algemeen
Natura 2000 Drentsche Aa
New Forest
nieuwsbrieven
roggelelie
Roodzanden
Ruimtelijke Ordening-algemeen
RO-Gemeente Assen Structuurvisie
RO-Gem. Tynaarlo Bestemmingsplan
RO-Omgevingsvisie Prov. Drenthe
Transferium De Punt
vogels en recreatie
Westerlanden-Besloten Venen
Wildeveen
EEN ANDERE VISIE OP HET BEHEER VAN DE WESTERLANDEN EN OMGEVING  
Na de aanleg van het fietspad Okkenveen-Westerlande in augustus 2008, zijn ons in de loop der tijd verschillende dingen opgevallen, die uiting lijken te zijn van een strijdveld aan tegenstellingen tussen de verschillende plannenmakers, beheerders en eigenaren. Het leek ons daarom goed als er voor het hele gebied tussen Midlaren-Noordlaren en het dal van de Drentsche Aa een coherent plan zou komen, waarin het beleid van de verschillende eigenaren en instanties beter op elkaar is afgestemd. Ook vinden we dat de omwonenden meer betrokken zouden moeten worden bij dat beleid.
Zie voor een eerste schets van de situatie op dat moment, de pagina "EERSTE AANZET (2009)" eerste aanzet (2009)
januari 2010 START VAN HET PROJECT "VAN DUINWEG TOT BEEKDAL" project (2010)
Nu het dal van de Drentsche Aa definitief is aangewezen als Natura 2000 gebied, leek dat ons een goed moment om met een dergelijk project te starten. In 2009 was er door een groot aantal vrijwilligers gemonitord in het gebied rond het nieuw aangelegde fietspad, om te registreren op wat voor wijze er gebruik gemaakt werd van het gebied en wat dit mogelijk voor verstoringen van de natuur met zich mee bracht. Marianne van Albada verwerkte alle gegevens tot een verslag, dat tijdens een eerste bijeenkomst voor bewoners en andere geïnteresseerden in april 2010 werd gepresenteerd.
Vervolgens werd er gebrainstormd over mogelijke verbeteringen in het gebied. Het verslag monitoring werd tevens aangeboden aan vertegenwoordigers van de verschillende instanties die bij het gebied betrokken zijn, zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Waterschap, de gemeenten Tynaarlo en Haren, het recreatieschap e.d. Ook volgden er oriënterende gesprekken met deze verschillende instanties om te horen hoe zij tegen het gebied aankijken. VERSLAG MONITORING
downloaden
2011 VOORTGANG PROJECT "VAN DUINWEG TOT BEEKDAL" project (2011)
In april 2011 werd er opnieuw een bijeenkomst voor bewoners en geïnteresseerden gehouden, met een presentatie van de plannen die inmiddels bij de werkgroep Van Duinweg tot Beekdal waren uitgekristalliseerd. Over het algmeen kon iedereen zich goed vinden in de thema's die door de werkgroep waren uitgekozen om verder aan te gaan werken. Ook werd er de volgende dag een fietsexcursie gehouden met vertegenwoordigers van de verschillende instanties, om in het veld de aandachtspunten beter aanschouwelijk te maken. Tenslotte werd uit alle ingebrachte ideeën een drietal speerpunten geselecteerd, dat breed gedragen wordt door alle partijen en ook wat praktische uitvoering betreft haalbaar lijkt.
Volgende stap was het maken van een enquête voor direct omwonenden van het gebied, om te peilen hoe zij over deze onderwerpen dachten. Hoewel de opkomst tijdens de voorlichtingbijeenkomsten redelijk groot was, was toch niet iedereen in de gelegenheid geweest die te bezoeken. De rest van het jaar ging heen met het uitwerken en terugkoppelen van de gegevens. Meer over de enquête
2012 VOORTGANG PROJECT "VAN DUINWEG TOT BEEKDAL" project (2012)
In 2012 stagneerde het project enigszins. In de enquête sprak de overgrote meerderheid van de bewoners zich uit voor vermindering van de verkeersdruk op de zandwegen in het gebied, en voor het realiseren van parkeerplaatsen aan de randen, om dit probleem op te vangen. Daarom leek de eerstvolgende logische en haalbare stap het realiseren van een kleine parkeerplaats aan de Tolhuisweg, ter hoogte van de Vijftig Bunder, als opmaat voor het autoluw maken van de Westertseweg in de toekomst. Natuurmonumenten is bereid een stukje van haar terrein hiervoor beschikbaar te stellen. Ook de gemeente Tynaarlo staat er in principe positief tegenover, mits er een breed draagvlak is in het dorp. Lees verder op de betreffende pagina van het project in 2012.
SPECIALE INFORMATIEPAGINA'S informatiepagina's
Ondertussen hebben we ook enkele aparte pagina's gemaakt met informatie over dieren, die in het gebied voorkomen. Tot nu toe zijn er pagina's over de das en de bever. Waarnemingen in het gebied zelf zijn aangevuld met algemene informatie over de soort in andere gebieden. bever

das
FOTOPRESENTATIES OVER HET GEBIED fotopresentaties
Ook zijn er een aantal fotopresentaties gemaakt over het gebied. Om de knelpunten in het gebied aanschouwelijk te maken is er de presentatie "Van Duinweg tot beekdal", die met behulp van foto's, tekst en kaartjes laat zien, welke dingen mogelijk verbeterd zouden kunnen worden. Deze presentatie was het uitgangspunt voor een discussie met bewoners op 18 april 2011 en de fietsexcursie met instanties en terreinbeheerders op 20 april. Verder is er een fotopresentatie over het Wildeveen en de kleine wilde stukjes natuur daar omheen, die voor mensen niet toegankelijk zijn.
Ook is er een presentatie over het New Forest, waar naartoe een van de leden van het Natuurplatform in mei 2009 een studiereis maakte onder leiding van de ecoloog Hans van der Lans uit Rhee.
Van Duinweg tot beekdal

Wildeveen

New Forest
       
home fietspad-monitoring overzicht  
actueel gas-transportleiding eerste aanzet 2009  
data natuur & recreatie voortgang project  
thema's ruimtelijke ordening informatiepagina's  
contact project bermbeheer fotopresentaties  
links project duinweg-beekdal    
archief natura 2000  
nieuwsbrief ecologische hoofdstructuur